Esdeveniments climàtics extrems i economia
La investigadora associada de l’IU-RESCAT, Françeska Tomori, ha participat recentment en dos fòrums internacionals, l’ ICAE Seminars i l’ IAERE Annual Conference, per presentar les seves investigacions sobre economia i canvi climàtic.
A mesura que el canvi climàtic s'intensifica, els esdeveniments meteorològics extrems són cada cop més freqüents, cosa que suposa un repte important tant per a les empreses com per als responsables polítics. La nostra investigació explora com aquests esdeveniments influeixen en els incentius governamentals per invertir en mesures d'adaptació al clima, concretament, en les ajudes a les empreses per reduir els costos de producció davant les disrupcions meteorològiques.
Analitzem la relació entre les inversions d'adaptació i les polítiques ambientals, com ara les taxes d'emissions, que sovint són gestionades per diferents agències governamentals amb diferents nivells de preocupació per la contaminació. Una idea clau del nostre estudi és que l'adaptació i la reducció de la contaminació actuen com a substituts, és a dir, quan els reguladors inverteixen més en adaptació, les empreses tendeixen a invertir menys en reduir les seves emissions.
Sorprenentment, trobem que l'ocurrència d'esdeveniments climàtics greus de vegades pot conduir a menys inversió en adaptació. Això passa quan els responsables polítics utilitzen aquests esdeveniments com una manera de frenar la producció i, en conseqüència, els nivells de contaminació. A més, quan les agències reguladores comparteixen prioritats ambientals similars, tendeixen a invertir menys en adaptació en comparació amb els casos en què les seves preferències difereixen.
Finalment, el nostre estudi desembrolla els beneficis de les inversions en adaptació i de les polítiques ambientals, il·lustrant com els governs poden equilibrar ambdues per maximitzar el benestar de la societat. Aquests coneixements són crucials per dissenyar polítiques que abordin eficaçment les preocupacions tant econòmiques com ambientals en una era d'incertesa climàtica.