Projecte EmpoArg, tallers de co-creació d'indicadors climàtics per al nord-est argentí
Presentació de la memòria final del projecte EmpoArg
D'acord amb l'Informe Tècnic de 2022 sobre la Incidència de la pobresa i la indigència en conurbacions urbanes de l'Institut Nacional d'Estadística i Censos (INDEC), el NEA (regió del Nord‐est Argentí) és la regió d'Argentina amb major pobresa.
En l'àmbit ambiental, la regió compta amb tres Zones Ramsar d'entre les més extenses del país, el Parc Nacional del Riu Pilcomayo situat a Formosa, la marjal dels Esteros del Iberá a la província de Corrientes i la marjal del Chaco a la província homònima. És sabut que les zones humides proporcionen una sèrie de serveis ecosistèmics clau per mitigar el canvi climàtic i que també acullen una gran reserva de biodiversitat. No obstant això, el funcionament normal d'aquestes zones està subjecte a diversos factors com la disponibilitat o circulació de l'aigua, la temperatura o els incendis.
L'avanç del canvi climàtic a la regió i l'acció antròpica amb fins productius, com ara els canvis en l'ús del sòl deguts principalment a la producció agropecuària, representen una gran amenaça per aquests ambients. A la regió del NEA, l'avanç del procés d'extensió de la frontera agrícola per a la producció de cultius agrícoles (principalment de soja) i per la ramaderia extensiva, comporta la degradació dels boscos autòctons, la pèrdua de biodiversitat i l'alteració dels cicles biogeoquímics. Això es tradueix en més inundacions, pèrdua de biodiversitat, desplaçament forçat de comunitats camperoles i originàries; i en definitiva, en una intensificació de l'impacte del canvi climàtic.
Els tallers de capacitació, desenvolupats amb l'experiència i metodologia de la URV i l’IURESCAT‐C3, amb la organització de REDAPPE i l’acompanyament del govern regional de Misiones, van proporcionar als participants coneixements pràctics sobre serveis climàtics, interpretació de dades meteorològiques i climàtiques, i identificació de riscos i oportunitats climàtiques. Seguint els estàndards de competències establerts per l'Organització Meteorològica Mundial, els agents locals van adquirir habilitats per aplicar la informació climàtica en la presa de decisions en els seus sectors. A més, els processos de co‐creació van permetre desenvolupar eines específiques adaptades a les necessitats identificades, assegurant la seva aplicabilitat en contextos geogràfics i sectorials concrets.
El resultat va ser una formació dinàmica i inclusiva que no només va abordar temàtiques relacionades amb els indicadors climàtics, sinó que també va fomentar la participació activa dels assistents, enriquint el debat amb perspectives diverses i assegurant que els coneixements adquirits fossin rellevants i aplicables en els seus respectius contextos professionals. Aquesta experiència destaca com un model d'èxit en la personalització de continguts científics per a un públic heterogeni, ampliant així l'impacte i la utilitat de la capacitació.
El projecte va ser parcialment fiançat per la URV Solidària (2023) i avui tanquem el projecte amb la presentació de la memòria final.