Universitat Rovira i Virgili

Títols propis - Formació permanent

Diploma d'especialització en transició energètica i gestió de comunitats energètiques renovables i ciutadanes locals

Presentació

El Diploma d'especialització en transició energètica i gestió de comunitats energètiques renovables i ciutadanes locals és un programa pioner de formació superior universitària semipresencial que abasta completament les diverses disciplines que capaciten per al disseny i la implementació d'iniciatives de transició energètica basades en comunitats energètiques renovables i ciutadanes locals, en el marc de la normativa aplicable a Catalunya.

Aquest diploma d'especialització és un títol universitari de postgrau atorgat per la Universitat Rovira i Virgili (URV), organitzat mitjançant l'Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT), la Càtedra d'Estudis Jurídics Locals Màrius Viadel i Martín, el Centre d'Estudis de Dret Ambiental (CEDAT) i el Centre de Formació Permanent de la Fundació URV (CFP-FURV), amb la col·laboració de la Càtedra Enric Prat de la Riba d'Estudis Jurídics Locals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per encàrrec en concurrència competitiva de la Fundació Municipalista Impuls Territorial (FMIT) de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), amb l'objectiu de formar personal de gestió, tècnic i directiu de l'àmbit de la sostenibilitat, el canvi climàtic i la transició energètica en el conjunt de Catalunya.

El Diploma de postgrau d'especialització en transició energètica i gestió de comunitats energètiques renovables i ciutadanes locals ofereix una perspectiva multidisciplinària que cobreix diferents àrees: des d'aspectes tècnics en el camp de l'energia, aspectes ambientals, econòmics, jurídics i socials per poder crear i impulsar la transició cap a models energètics sosteni bles i participatius.

El programa aspira a convertir-se en un punt de referència en la formació de professionals i tècnics dedicats a la sostenibilitat, la transició energètica i el desenvolupament de comunitats energètiques, tot establint nous estàndards en l'educació superior i contribuint  significativament a la capacitat del sector públic i privat per afrontar els reptes ambientals contemporanis

Objectius

L'objecte del Diploma d'especialització en transició energètica i gestió de comunitats energètiques renovables i ciutadanes locals és la formació i la dotació de coneixements en els àmbits de la sostenibilitat, el canvi climàtic i la transició energètica, a fi de capacitar les persones participants en les eines necessàries per liderar i implementar solucions efectives als reptes ambientals actuals.

  1. Dotar d'instruments i desenvolupar competències i habilitats multidisciplinàries per tal de gestionar i implementar projectes de transició energètica basats en comunitats energètiques renovables i ciutadanes.
  2. Proveir de coneixement als tècnics i professionals respecte del marc regulador local, estatal i europeu que afecta a la transició energètica i a les comunitats energètiques.
  3. Ensenyar estratègies d'innovació i lideratge per promoure el desenvolupament i la implementació de models de negoci sostenibles i pràctiques empresarials dins del sector energètic i les comunitats.
  4. Fomentar la responsabilitat social, facilitar la participació ciutadana, aplicar fórmules de cooperativisme i establir col·laboracions publicoprivades per al desenvolupament de comunitats energètiques renovables i ciutadanes

Estructura i continguts

El Diploma d'especialització en transició energètica i gestió de comunitats energètiques renovables i ciutadanes locals està adaptat a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) i al Sistema Europeu de Transferència i Acumulació de Crèdits (ECTS) i al Reial Decret 822/2021 de 28 de setembre, pel que s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seva qualitat, amb una càrrega acadèmica de 35 crèdits (22 crèdits teòrics, 5 crèdits pràctics i 8 crèdits exercici pràctic final).

Aquest programa s'estructura en 13 mòduls de contingut plu ridisciplinari teòric i pràctic que persegueixen capacitació tècnica, jurídica i de gestió en la implementació de solucions de transició energètica i sostenibilitat basades en comunitats energètiques renovables i ciutadanes locals.


El programa consta de 9 mòduls teòrics i 4 mòduls pràctics: en el mòdul de praxis integrada es preveu l'anàlisi i la resolució de casos pràctics al llarg de l'any sobre les temàtiques desenvolupades en el marc del programa relacionades amb l'exercici final. Els mòduls d'experiències de bones pràctiques i d'activitats complementàries es realitzaran de la mà de persones expertes en aquestes matèries. I, finalment, es preveu el desenvolupament al llarg de tot el curs d'un treball final pràctic de caràcter ampli en el que s'apliquin el conjunt
de les matèries tractades en el programa, amb la finalitat de poder crear una comunitat energètica renovables, una comunitat ciutadana o una agència o empresa energètica locals.


Metodologia:
En cadascun dels mòduls, les persones assistents rebran formació especialitzada a càrrec de professorat universitari i professionals reconeguts, mitjançant el recurs a situacions problemàtiques (aprenentatge per problemes, mètode del cas). La formació es completarà amb el debat i la resolució, de forma individualitzada o en treball cooperatiu, de casos pràctics que persegueixen un tractament parcial o integral del mòdul corresponent.


Finalment, al llarg del curs s'haurà de desenvolupar la reso lució d'un Treball pràctic final (valoració jurídica, protocol d'actuació tècnica, econòmica i gerencial) en relació als coneixements adquirits en el desenvolupament modular del programa.

Programa

  • Mòdul 1: Introducció al nou paradigma ambiental
  • Mòdul 2: Introducció al nou paradigma de transició energètica
  • Mòdul 3: Aspectes legals de les comunitats energètiques
  • Mòdul 4: Cap una xarxa elèctrica intel·ligent
  • Mòdul 5: Anàlisi de dades energètiques
  • Mòdul 6: Activitats de les comunitats energètiques renovables i ciutadanes
  • Mòdul 7: Anàlisi tècnica, econòmica, financera i mediambiental de projectes energètics
  • Mòdul 8: Innovació i lideratge
  • Mòdul 9: Construccions de comunitats sostenibles
  • Mòdul 10: Praxi integrada
  • Mòdul 11: Experiències de bones pràctiques
  • Mòdul 12: Activitats complementàries
  • Mòdul 13: Treball final de postgrau (TFP)