Universitat Rovira i Virgili

Projectes actius de l'IU-RESCAT

  • Life eCOadapt50

    Convocatoria: LIFE  

    Durada: 2023-2030

    Life eCOadapt50 és un ambiciós projecte europeu orientat a l'adaptació al canvi climàtic, liderat per l'Àrea d'Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, ​​amb la participació de 25 socis públics i privats.

    El projecte està enfocat estratègicament a cocrear accions per adaptar els territoris i les economies locals al canvi climàtic en 19 zones de Catalunya.

    Aquesta iniciativa implica agents socials i econòmics d'aquestes zones participants, juntament amb les seves administracions locals, i té un pressupost de 18,6 milions d'euros..

    El projecte preveu implementar més de 76 accions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables als impactes del canvi climàtic -agricultura, silvicultura, pesca i turisme- de les comarques participants, que en conjunt representen el 60% de la superfície  total del territori (prop de 19.400 km²) i a on hi viu més del 10% de població de Catalunya (més de 900.000 habitants).

    L'objectiu principal de Life eCOadapt50 és fomentar una transformació en aquests territoris i les indústries que hi operen, fent-los menys susceptibles als efectes adversos del canvi climàtic.

  • ClimEd

    Convocatoria: Erasmus + Capacity Building in High Education

    619285-EPP-1-2020-1-FI-EPPKA2-CBHE-JP

    Durada: 15.11.2020 - 14.05.2025

    L'objectiu del projecte és potenciar el desenvolupament de currículums basats en competències dedicats a la formació contínua i integral d'especialistes en l'àmbit dels serveis climàtics a Ucraïna. Aquesta iniciativa se centra en l'educació professional i fomenta oportunitats educatives addicionals sobre el canvi climàtic per a diverses parts interessades, inclosos els responsables de la presa de decisions, els experts en sectors econòmics dependents del clima i el públic.

    Amb el potencial d'impactar significativament el panorama professional.

    1. El primer objectiu del projecte 'ClimEd' consisteix en desenvolupar conceptes per a l'educació professional basada en competències adaptats explícitament als serveis climàtics.
    2. El segon objectiu aborda el desenvolupament de materials didàctics i metodològics. Això inclou la creació de cursos d'aprenentatge a distància i semipresencials.
    3. El tercer objectiu és la creació de cursos d'aprenentatge adaptats tant per als qui prenen decisions com per a professionals que treballen en sectors dependents del clima.
    4. El quart objectiu és desenvolupar cursos oberts en línia (MOOC) sobre el canvi climàtic i les estratègies d'adaptació per a la població en general.
  • Impetus

    Convocatoria: Programa de recerca i innovació Horizon 2020

    Acord de subvenció núm. 101037084 finançat a la convocatòria del Green Deal Horizon 2020 de la UE

    La intensificació de les condicions meteorològiques a tot el món representa una greu amenaça per a la salut de les persones, els mitjans de vida i els ecosistemes. Aquesta amenaça requereix respostes sòlides i immediates al canvi climàtic, tot i implementant-ne solucions alineades amb l'objectiu de la Unió Europea de convertir-nos en el primer continent climàticament neutre del món l'any 2050. El projecte IMPETUS, llançat a l'octubre de 2021, incorpora aquestes respostes amb l'objectiu de convertir els compromisos climàtics en accions i mesures urgents de salvaguarda de les comunitats i del medi ambient.

    El paper principal d'aquests RKB (Resilience Knowledge Boosters) és facilitar un flux de coneixements i bones pràctiques entre regions, millorant la resiliència al clima. Aquesta xarxa col·laborativa és crucial per perfeccionar les eines d'avaluació de riscos, millorar la governança, prendre decisions econòmiques informades i garantir la rendibilitat de les estratègies d'adaptació. Mitjançant aquests esforços concertats, IMPETUS està obrint el camí cap a una economia sostenible i climàticament neutral mitjançant el desenvolupament d'estratègies d'adaptació al clima locals, regionals i fins i tot transfrontereres.

     

  • BioResilMed

    Convocatoria: Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) - Next generation

    Durada: 2023-2025  

    El projecte BIORESILMED es dedica a avançar en pràctiques i solucions innovadores que reforcin l'economia, millorin la biodiversitat i augmentin la resiliència climàtica dels paisatges mediterranis espanyols, incloses les zones humides costaneres i les zones agrícoles interiors.

    Aquesta iniciativa pretén desenvolupar un model econòmic alternatiu per a aquests territoris rurals mediterranis per replicar el seu èxit en paisatges similars. El projecte abasta una sèrie d'activitats, com ara proves pilot, creació de xarxes, creació de capacitats, desenvolupament de nous models de negoci, foment de la participació pública i foment d'oportunitats de treball verd.

    Les eines i solucions ideades sota BIORESILMED tenen com a objectiu promoure l'economia i millorar la resiliència climàtica en aquests paisatges, amb un enfocament a utilitzar com a models el Delta de l'Ebre i el Territori AlVelAl, que abasta Granada, Almeria i Múrcia. L'estratègia es basa en la investigació aplicada i la innovació per restaurar el capital natural, donar suport a l'agricultura orgànica i regenerativa i millorar el turisme basat en la natura per millorar la salut ecològica i econòmica d'aquestes regions vitals, que s'enfronten a les amenaces de les emergències climàtiques i la despoblació.

     

  • EduClimAd

    Assemblees Climàtiques Escolars: co-creació d'estratègies d'adaptació i mitigació del canvi climàtic i desenvolupament de competències en sostenibilitat (EDUCLIMAD),

    Projecte de recerca finançat per MCIN/AEI i per la Unió Europea NextGeneration EU/ PRTR.

    EDUCLIMAD és un projecte de recerca aplicada que té com a objectiu conscienciar i implicar als més joves en matèria de sostenibilitat, mitjançant assemblees escolars pel clima a 25 escoles d'Educació Primària del Camp de Tarragona.

    Gràcies a processos democràtics innovadors pensats per aprendre, deliberar i prendre decisions de manera assembleària, l'alumnat cerca solucions per a fer front al canvi climàtic, proposant accions per tal de promoure la sostenibilitat a nivell local i regional.

    EDUCLIMAD posa èmfasi en l'enfortiment de la sensibilització ambiental i l'empoderament de la infància i la joventut mitjançant l'educació, reconeixent el potencial que aquests tenen per convertir-se en ambaixadors i agents de canvi per l'acció climàtica i el desenvolupament sostenible en el seu entorn compartint coneixements i experiències amb les seves famílies, comunitats locals i responsables polítics.

     

     

     

  • Castells

    Impacte del canvi climàtic en les diades castelleres

    La Universitat Rovira i Virgili, a través de la Càtedra URV per a l'Estudi del Fet Casteller, ha iniciat un projecte de recerca per analitzar quin impacte té el canvi climàtic sobre les diades castelleres. L'estudi busca comprendre com el canvi climàtic afecta, o pot afectar, la celebració d'aquests esdeveniments i quines mesures d'adaptació es podrien implementar per mitigar-ne els impactes negatius.

    La recerca posa especial èmfasi en la necessitat d'avaluar com aquest fenomen global pot afectar les activitats culturals realitzades a l'aire lliure. Les diades castelleres, especialment les que tenen lloc durant els mesos més càlids de l'any, a les hores centrals del dia i en espais oberts, s'exposen a unes condicions meteorològiques (temperatura, humitat i insolació elevades), que poden comprometre la seguretat de les persones que hi participen i l'èxit de l'activitat.

    El projecte inclou una anàlisi sobre com ha evolucionat la temperatura en les principals diades castelleres durant les últimes quatre dècades. També s'identificaran, a partir de tallers participatius amb els integrants de diferents colles castelleres, quines són les condicions meteorològiques que més incideixen en la realització dels castells i, fruit d'aquests mateixos tallers, s'elaboraran propostes per adaptar aquesta tradició a la nova realitat climàtica.