Universitat Rovira i Virgili

Projecte de Transició Energètica a Reus

Full de Ruta per la Transició Energètica a Reus

Resum del projecte:

L'objectiu general del projecte és elaborar un full de ruta de Transició Energètica (TCE) de la ciutat de Reus, tot i considerant la perspectiva metropolitana. Els resultats constituiran una guia per les polítiques i accions a dur a terme a curt termini (2025 i 2030) amb indicacions per les necessitats a mig termini (2030-2040).

En el projecte Reus serveix com a iniciativa pilot dins del marc de la futura Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona i a nivell provincial. Aquest es planteja no només com a intervenció localitzada, sinó com a model replicable i escalable per a altres municipis, tant dins com fora de l'àrea metropolitana. Amb aquesta es pretén aprofitar les sinergies i potenciar el desenvolupament territorial integrat, facilitant així la gestió i implementació de polítiques urbanes innovadores i sostenibles a més ampla escala.

Objectius principals:

  1. Determinar l'estat actual i les tendències futures dels factors que influeixen en la demanda energètica de Reus, incloent el clima, la estructura urbana, la mobilitat, la demografia, i la estructura socioeconòmica, així com la normativa existent. Aquesta avaluació ajudarà a comprendre millor els factors que condicionen la transició energètica.
  2. Realitzar una diagnosi exhaustiva del consum i la producció energètica de la ciutat, incorporant anàlisis tant qualitatives com quantitatives. L'objectiu és identificar les principals fonts de consum i producció d'energia i els patrons d'ús energètic, utilitzant les dades recollides en la diagnosi territorial.
  3. Co-dissenyar objectius energètics clars per al 2030 a través d'un procés participatiu amb la comunitat i els agents socioeconòmics i institucionals de Reus. Aquesta etapa busca generar consens sobre propostes que siguin realistes i ambicioses, alineades amb les necessitats i aspiracions locals.
  4. Desenvolupar un marc de treball que inclogui polítiques públiques i iniciatives privades necessàries per assolir els objectius energètics fixats. Aquest objectiu també inclou la creació d'una plataforma de seguiment per assegurar la continuïtat i l'efectivitat de les estratègies implementades .

Impacte previst

El projecte de transició energètica a Reus està dissenyat per generar diversos impactes positius que transformaran la gestió energètica i climàtica de la ciutat. La creació d'una base de dades oberta sobre Reus és un dels pilars fonamentals del projecte, ja que permetrà una planificació informada i específica per les necessitats reals de la ciutat.

Aquesta base de dades facilitarà la identificació precisa de les necessitats d'intervenció, permetent una assignació més eficient dels recursos i una millor preparació per a futurs desafiaments climàtics i energètics.

Amb la capacitat estratègica per anticipar i mitigar desafiaments, la ciutat podrà desenvolupar estratègies específiques per aprofitar les oportunitats per una transició climàtica i energètica exitosa. Aquestes estratègies augmentaran l'eficàcia de les accions i polítiques locals. Al mateix temps, una comprensió detallada del consum energètic actual permetrà la identificació d'àrees on es pot millorar l'eficiència. Això conduirà al disseny de mesures específiques per reduir el consum energètic en sectors clau, contribuint així a un major estalvi de costos i eficiència energètica.

La inclusió de perspectives diverses en la planificació energètica garantirà que les polítiques i accions reflecteixin les necessitats i aspiracions de la comunitat. Això es realitzarà a través de tallers participatius que fomentaran la inclusió i la transparència, generant confiança i suport cap a les accions proposades. Aquests esforços culminaran en la creació d'un document de referència que guiarà les decisions polítiques i d'inversió en els propers anys, proporcionant una base sòlida per a la definició de mesures específiques i prioritats d'inversió. El projecte també inclou la definició d'objectius energètics realistes i alineats amb les necessitats locals, reflectint un consens ampli de la comunitat

Ben aviat us facilitarem tota la informació que vagi generant l’equip investigador.